Onze missie, onze producten, onze keuzes.

Regelmatig wordt ons bij SLA de vraag gesteld of we 100% biologisch zijn. Meestal volgt er dan een lang antwoord en blijkt al snel dat de vraag eigenlijk te beperkt is om precies uit te leggen wat we bij SLA ambiëren. Laat ik wel meteen één ding voorop stellen: onze menukaart bestaat voor minstens 90% uit biologische ingrediënten. Vaak zelfs meer. Een percentage waar wij erg trots op zijn!

Wat willen we bij SLA nou eigenlijk?

Onze missie is eigenlijk heel simpel. We willen graag zoveel mogelijk mensen helpen om op een makkelijke manier gezonder te gaan eten en bewuster met voeding om te gaan. In de praktijk is dit makkelijker gezegd dan gedaan.

Bij SLA zijn we altijd op zoek naar een manier om onze salades en andere gerechten zo gezond en duurzaam mogelijk aan te bieden. Onze menukaart verandert 4 keer per jaar met de wisseling van de seizoenen. Dat betekent dat we elke drie maanden al onze ingrediënten weer eens grondig onder de loep nemen en alle keuzes opnieuw maken. Zo weten we zeker dat we er alles aan doen om een zo puur mogelijk product aan te bieden.

Bij elke beslissing die we nemen kijken we kritisch naar onze mogelijkheden. We maken altijd een afweging bij de keuze voor onze ingrediënten, maar ook onze verpakkingsmaterialen, bedrijfskleding, onze manier van bezorgen worden regelmatig weer besproken. Wij stellen onszelf altijd de volgende vragen:

1.Is het de gezondste optie?
2.Is het biologisch geproduceerd?
3.Is het geproduceerd met respect voor mens en natuur?
4.Is het de beste optie binnen wat er beschikbaar is?

Biologisch eten is tegenwoordig erg populair geworden, wat ons betreft natuurlijk een super goede ontwikkeling! Ook wij streven ernaar zoveel mogelijk biologische ingrediënten te gebruiken in onze gerechten, maar het is  niet het enige waar we op letten als we onze menukaart samenstellen.

Omdat we graag willen dat zoveel mogelijk mensen van onze salades, soepen, taartjes en andere gerechten kunnen genieten is het natuurlijk belangrijk dat onze gerechten betaalbaar blijven. Een hele uitdaging! Biologische, duurzame, fairtrade producten zijn nou eenmaal behoorlijk wat duurder dan reguliere ingrediënten. Wij hebben ervoor gekozen onze prijzen zo laag mogelijk te houden en een kleine winstmarge te hanteren, zodat we wél zoveel mogelijk de mooiste ingrediënten kunnen inkopen.

Welke producten koopt SLA biologisch in?

Onze groenten en fruit zijn, met een paar uitzonderingen daargelaten, allemaal biologisch en zoveel mogelijk lokaal geteeld. Onder lokaal verstaan we natuurlijk in Nederland, maar Duitsland, België en soms Frankrijk zijn ook niet ver van huis.

Onze granen en bijna al onze peulvruchten zijn biologisch geteeld en we verkopen met trots de enige echte Nederlandse quinoa uit Flevoland. De melk die wij gebruiken voor de koffie heeft het demeter keurmerk; al onze kazen en eieren zijn altijd van biologische herkomst. We verkopen bij SLA alleen duurzaam gekweekte of gevangen vis en weten precies waar onze kippetjes gescharreld hebben. Zelfs onze koffiebonen en theesoorten zijn zo biologisch als maar kan!

Onze leveranciers zijn onder andere biologische groothandel Udea, groente & fruitleverancier Kroon Biologisch, biologische wijn kopen we bij Pieksman Wijnen en Rebel Kitchen levert ons biologische rauwe kokoswater. Plantaardige melk, yoghurt en room kopen we bij Provamel, biologisch en CO2-neutraal geproduceerd. Granen en peulvruchten komen van biologische groothandel Do-It.

Waarom is SLA niet gewoon 100% biologisch?

Of ingrediënten biologisch en duurzaam geproduceerd zijn zijn voor ons niet de énige belangrijke factoren. We willen vooral gezond en lekker eten maken! We kijken dus ook altijd naar de voedingswaarde van onze producten. Soms weegt voor ons de gezondheidswaarde van een product zwaarder dan het biologische keurmerk. Zo hebben wij bijvoorbeeld altijd avocado’s op het menu staan, bomvol gezonde vetten, maar niet altijd biologisch én rijp verkrijgbaar. Wij kiezen dan bewust voor niet-biologische avocado’s, maar blijven wel altijd doorzoeken naar een beter alternatief.

Ook willen we ons niet blind staren op een keurmerk. Het verkrijgen van een biologisch keurmerk is een dure grap. Voor sommige kleine leveranciers is het zelfs onbetaalbaar. Wij willen de term “biologisch” niet gebruiken als marketing truc of snel verkooppraatje. Het gaat ons niet om het keurmerk, maar om het feit of iets werkelijk zo goed mogelijk is geproduceerd.

Het zou zonde zijn als we de mooie producten van een kleine boer niet kunnen inkopen, alleen omdat hij geen keurmerk heeft.

Soms moeten we ook moeilijke keuzes maken. We hebben inmiddels 8 winkels in de Randstad en verkopen steeds meer salades en soepen per dag. Elke dag worden al onze gerechten vers bereid in onze eigen productiekeuken. Er gaat in bio-land wel eens wat mis, zo mislukt er bijvoorbeeld wel eens een oogst spinazie. Omdat we hebben gemerkt dat het voor onze klanten erg vervelend is als producten niet beschikbaar zijn, kiezen we er in zo’n geval voor om tijdelijk met niet biologische spinazie te werken, zodat we niemand teleur te hoeven stellen.

Biologische ingrediënten zijn al meer mainstream dan ooit te voren, maar helaas ligt de groothandel hierin soms wat in achter. Zo is het soms onmogelijk om producten in grote ,oftewel bulk, verpakkingen te krijgen. Het is soms pijnlijk om een keuze te moeten maken waar we niet 100% achter staan, maar wel de realiteit. Als we moeten kiezen tussen kleine, dure biologische verpakkingen waarbij er ontzettend veel afval ontstaat en efficiënte duurzamere verpakkingen van niet biologische, maar wel goede kwaliteit, dan kiezen wij voor het laatste. Voor nu. We houden altijd onze ogen open voor een betere oplossing.

Onze belofte

Je mag van ons alles weten. Waar onze producten vandaan komen, waarom we voor die specifieke producten gekozen hebben, we hebben geen geheimen. Elke dag weer streven we ernaar om het nóg iets beter te doen. Dat is onze belofte aan jullie!

Heb je een vraag of opmerking? Of misschien een goed idee of gouden tip: schroom niet en stuur ons een mailtje!


Ida de Haart – Co-Founder/Food Creative 

Vorig artikel
SLA Wintermenu 2017
Volgend artikel
SLA Detox Days expert: Laura van de Vorst