SLA DETOX DAYS – NOT YOUR ORDINARY DETOX

Veelgestelde vragen

Wanneer je begint met je SLA Detox Days krijg je van ons een uitgebreide manual én mailen we je elke dag informatie & tips, zodat je moeiteloos door je detox heen komt. We kunnen ons voorstellen dat er toch nog vragen in je opkomen en hebben daarom een en ander voor je op een rijtje gezet. Je kunt natuurlijk ook altijd naar detoxdays@ilovesla.com mailen als je het antwoord op je vraag hieronder niet kunt vinden!

De basis

Waar komt detoxen eigenlijk vandaan?

Detoxen en ontgiften is sinds mensenheugenis onderdeel van de meest uiteenlopende culturen en religies. Over het algemeen wordt aangenomen dat detoxen zijn wortels in de Ayurveda heeft. Ayurveda is een natuurlijke, holistische geneeskunde die is ontstaan in India en veel aandacht heeft voor voeding en verschillende reinigingsrituelen. Bij de oude Grieken en binnen zowel het Christendom als de Islam vind je ook een vorm van detoxen terug, namelijk de vastenperiode. De principes van detoxen zijn dus zo oud als de beschaving, maar vandaag de dag eigenlijk nog steeds hetzelfde; detoxen doe je om je lichaam en geest te reinigen en met meer liefde en dankbaarheid te gaan eten.

Wat is detoxen?

Ontgiften, cleansen, detoxen, vasten, het zijn allemaal verschillende woorden voor hetzelfde. Namelijk het aanpassen van je eetpatroon om je lichaam te reinigen. Bij detoxen draait het voornamelijk om het vermijden van belastende voeding, waardoor je lichaam op zijn best kan functioneren en zelf schadelijke stoffen afvoert.

Waarom heb ik een detox nodig?

Voor welke ziektes we vatbaar zijn is natuurlijk voor een deel genetisch vastgelegd, maar het is vaak juist onze omgeving die bepaalt hoe onze genen reageren en zich ontwikkelen. Dit wordt met een moeilijk woord ook wel onze “epi-genetica” genoemd. Fijn om te weten dat je je gezondheid dus gelukkig voor een groot deel zelf onder controle hebt. Als je gezond eet, er een beetje op let dat je genoeg lichaamsbeweging krijgt en probeert om op tijd voor ontspanning te zorgen heb je al een hele sterke basis.

Zoals we allemaal wel weten krijgen we jammer genoeg tegenwoordig te veel ongezond voedsel binnen en hebben zelf vaak niet in de gaten dat er in ons dagelijks eten te veel suiker, cafeïne en kunstmatige toevoegingen zitten. Natuurlijk is dat op de korte termijn geen probleem en kan je lichaam hier tot op zekere hoogte prima mee omgaan. Op de lange termijn kan het helaas wel schadelijk zijn. Door langdurig ongezond te eten, kun je op latere leeftijd te maken krijgen met vervelende ziektes zoals diabetes-II, auto-immuun problemen en bijvoorbeeld hart- en vaatziekten. Het is dus belangrijk om af en toe je lichaam de kans te geven wat van die schadelijke stoffen kwijt te raken. Dit doe je bijvoorbeeld door te detoxen.

Wat zijn toxines?

Toxines zijn stoffen waar we dagelijks mee in aanraking komen en die schadelijk kunnen zijn voor onze gezondheid. Je kunt hierbij bijvoorbeeld denken aan uitlaatgassen, zware metalen, sigarettenrook, alcohol, kleurstoffen, conserveermiddelen en pesticiden. Omdat er steeds meer toxines in je directe leefomgeving en ook in je voedsel te vinden zijn kan je lichaam overbelast raken. Je spijsvertering kan dan bijvoorbeeld minder goed gaan werken wat een groot effect op je gezondheid en je energiepeil. Je weerstand gaat hierdoor namelijk achteruit en je zult vaker een verkoudheid oplopen of te moe zijn om ‘s avonds nog te gaan sporten.

Wat kan ik bereiken met een detox?

Voor veel mensen is het voornaamste doel van een detox het verliezen van wat overtollige kilootjes. Detoxen heeft ook veel andere voordelen, die misschien nog wel meer de moeite waard zijn!

Na een detox merken de meeste mensen dat ze meer energie hebben en dat ze zich beter kunnen concentreren. Ook merken veel mensen dat ze beter kunnen proeven en dat ze veel minder behoefte hebben aan suiker en zout. Alsof er even op de reset-knop gedrukt is. Het grootste voordeel van een detox is dat je lichaam zichzelf weer in balans brengt. Dit zie je vooral aan je huid en haar, maar je merkt ook dat je darmen beter werken en eventuele allergieën meer onder controle zijn.

Waarom detoxen met eten en niet alleen sappen?

Door te detoxen met eten voorkom je een hongergevoel en is je detox veel makkelijker vol te houden. Je bent er ook helemaal zeker van dat je alle voedingsstoffen en vezels binnenkrijgt die je nodig hebt. Detoxen met eten geeft je lichaam simpel gezegd maximale ondersteuning om zichzelf te reinigen en voorkomt spierafbraak, want dat willen we natuurlijk niet! Waarbij eenzijdig detoxes, zoals bijvoorbeeld een sappenkuur, een behoorlijke schok voor je lichaam zijn, is onze manier van detoxen juist mild voor je lichaam en geloven wij in een beter eindresultaat.

Detoxen is nieuw voor mij, kan het te intens zijn?

Wij hebben onze pakketten zo samengesteld dat er voor iedereen iets tussen zit. De programma’s zijn ontwikkeld in samenwerking met experts en net zo interessant voor de ervaren detoxer als voor beginners.

Tijdens het detoxen leer je veel over voeding en hoe voeding je gezondheid beïnvloedt. Hiermee kun je ook na je detox aan de slag! Je hoeft zelf eigenlijk niks te regelen en kunt gewoon meegaan met onze invulling van de Detox Days. Even 3 dagen geen boodschappen doen, niet koken en ook niet nadenken over hoeveel calorieën en voedingsstoffen je binnenkrijgt.

Omdat we drie verschillende pakketten hebben samengesteld kun je er altijd een uitkiezen die het beste bij jou past. Ze zijn allemaal zo samengesteld dat je geen extreem hongergevoel zult krijgen en je ze niet als “te intens” zult ervaren.

Hoe vaak zou ik moeten detoxen?

Als je kijkt naar oude tradities detoxen mensen vooral tijdens het wisselen van de seizoenen. Omdat SLA Detox Days zo bomvol voedingsstoffen zit kan je in principe zo vaak meedoen als je wilt.

Detoxen is natuurlijk geen vervanging van een gezonde leefstijl. Het zou het allerbeste voor je zijn als je een gezond eet- en leefpatroon ontwikkeld, waarbij je af en toe detoxt als extra ondersteuning.

De producten & pakketten

Zijn alle ingrediënten biologisch?

Bij SLA gebruiken we altijd pure, natuurlijke ingrediënten waar geen geraffineerde suikers of kunstmatige toevoegingen in zitten. We gebruiken voornamelijk biologische producten, maar niet uitsluitend. Er zijn namelijk erg veel leuke, vooruitstrevende leveranciers die op duurzame en verantwoorde wijze hun producten maken, maar geen biologisch keurmerk hebben. Het gaat ons er dus vooral om hoe onze producten worden gemaakt en niet per se of de producent hier een duur keurmerk voor heeft aangeschaft.

Waar koopt SLA producten in?

Onze producten komen zoveel mogelijk van gecertificeerde biologische leveranciers uit Nederland. Zo weten we zeker dat we de lekkerste en beste seizoensgebonden ingrediënten in huis halen. Omdat het voor ons óók erg belangrijk is dat onze gerechten een optimale voedingswaarde hebben gebruiken we ook enkele producten die in het buitenland worden geproduceerd. Een avocado groeit nou eenmaal niet in Nederland!

Waarom zijn de pakketten vrij van geraffineerde suikers?

Lang, lang geleden bestond ongeveer 40% van onze voeding uit koolhydraten. Deze kwamen toen vooral uit planten en vruchten. Tegenwoordig bestaat zo’n 60-70% van onze dagelijkse voeding uit koolhydraten en dan voornamelijk uit snelle, geraffineerde suikers. Hierbij kun je denken aan bijvoorbeeld wit brood, snacks en frisdranken. Jammer genoeg zijn ook producten als pasta, pizza, “gezonde” graanrepen en bijvoorbeeld yoghurtdrinks erg rijk aan snelle suikers. Ongemerkt krijg je dus al snel meer suiker binnen dan goed voor je is. Het grootste nadeel hiervan is dat je lichaam meer vet op gaat slaan, maar je kunt ook last krijgen van ontstekingen en ontregelde darmen. Langdurig te veel suikers binnen krijgen kan, zoals je waarschijnlijk al weet, ook voor chronische aandoeningen als diabetes-II zorgen. Onze pakketten bevatten dus alleen suikers die van nature als in fruit of groenten aanwezig zijn, zodat je lichaam even “af kan kicken”.

Welk pakket kan ik het beste kiezen?

We hebben drie verschillende pakketten: de Fix, de Reset en de Active.
De Fix is een volledig vegan pakket en bevat de minste calorieën. De Reset is een vegetarisch pakket en is afgestemd op de gemiddelde eter. De Active is een eiwitrijk pakket en vooral geschikt voor sporters en mensen met een hoge energiebehoefte. Je vindt een uitgebreide omschrijving van de pakketten op de website.

Ik sport veel, is SLA Detox Days wel voedzaam genoeg?

Wanneer je veel sport kun je het beste voor het Active pakket kiezen. Deze is rijk aan eiwitten en bevat net wat meer calorieën, dus energie. Je krijgt ook voor elke dag een notenreep om je energie na het sporten aan te vullen.

Ik ben een man, is dit wel genoeg voor mij?

Wij hebben onze pakketten uitvoerig laten testen door mannen én vrouwen. Natuurlijk verschilt het per persoon hoeveel energie je op een dag nodig hebt, maar over het algemeen is ons Active pakket het meest geschikt voor mannen omdat het meer koolhydraten en eiwitten bevat. Luister wel altijd naar je lichaam! Als je merkt dat je echt te weinig energie hebt, kun je best wat extra groenten nemen of een handje nootjes.

Hoeveel calorieën bevatten de pakketten?

Bij de omschrijving van de pakketten op de website vind je een indicatie van het aantal calorieën dat ze bevatten. Omdat ieder mens minimaal 1200 - 1800 kcal per dag nodig heeft om gewoon gezond te kunnen functioneren, bieden wij geen pakketten aan die onder deze waarden uitkomen. Eten moet wel leuk blijven!

Wil je het ACTIVE pakket bestellen maar dan graag vegetarisch?

Dit kan je invullen in het bestelformulier, hier vind je een veld voor vragen/opmerkingen.

Hoe werkt het?

Wat gebeurt er als ik start met SLA Detox Days?

Zodra je begint met je detox krijg je van ons een uitgebreide manual zodat je je alvast kunt voorbereiden. We sturen je ook elke dag een mailtje met extra informatie en tips, zodat je wat meer over gezonde voeding te weten komt. SLA Detox Days start altijd op dinsdag. Dit betekent dat je maandagavond het eerste pakket ontvangt voor de volgende dag.

Wanneer kan ik beginnen?

Om een plekje voor de SLA Detox Days te reserveren moet je je uiterlijk de vrijdag voor de week dat je mee wilt doen inschrijven. Vanaf 12:00 ‘s middags kun je je niet meer aanmelden en word je inschrijving naar de week erna verplaatst. De Detox Days beginnen altijd op dinsdag en duren 3 dagen.

Kan ik iedere dag van de week met het pakket beginnen?

Op dit moment bieden we alleen 3-daagse detox pakketten aan die allemaal starten op dinsdag. De dagen voor de detox kun je je voorbereiden door alvast te stoppen met het drinken van koffie, alcohol en op je suikerinname te letten. De lengte van deze voorbereiding en afterdetox mag je zelf bepalen.

Waar bezorgen we?

We bezorgen vooralsnog alleen in de steden waar ook een SLA-winkel zit: Amsterdam, Den Haag, Utrecht & Haarlem. Op de Detox Days startpagina kan je kijken of jouw postcode binnen het bezorg gebied ligt.

Ik heb ervoor gekozen om mijn pakket te laten bezorgen, hoe ontvang ik deze?

Het eerste pakket wordt op maandagavond (tussen 18.00 en 20.30) bij je thuisbezorgd zodat je op dinsdagochtend meteen van start kunt gaan met je detox. Het pakket zit in een speciale doos met koelelementen, waardoor alles goed koud blijft. Zet alle producten wel zo snel mogelijk na ontvangst in de koelkast. Als je niet thuis bent bezorgen we het pakket bij de buren.

Op welke dagen wordt het pakket bezorgd?

De detoxpakketten worden op maandag-, dinsdag- & woensdagavond bij je thuisbezorgd, tussen 18.00 en 20.30. De sapjes en soepen krijg je bevroren binnen, zodat ze gegarandeerd vers blijven en bomvol vitaminen zitten. Leuk om te weten: diepvriesproducten zijn vaak veel rijker aan voedingsstoffen dan “verse” producten die al dagen in de supermarkt liggen. Als je straks dus weer zelf boodschappen gaat doen, kijk dan ook eens wat je ingevroren kunt kopen. Dit scheelt meestal ook nog eens geld!

Ik heb ervoor gekozen om mijn pakket op te halen. Waar en wanneer kan dit?

Je kan je pakket op maandag, dinsdag en woensdag afhalen tussen 16.00 en 21.00, bij een SLA-locatie naar keuze: SLA Zuidas (Amsterdam), SLA Nachtegaalstraat (Utrecht), SLA Kerkplein (Den Haag) of SLA Kruisweg (Haarlem.

We bereiden je pakket elke dag weer vers, dus je haalt per dag 1 pakket op. Dit betekent dat er in totaal '3 afhaalmomenten' zijn: maandag-, dinsdag- & woensdagavond.

Ik heb een pakket besteld maar wil graag mijn keuze wijzigen, kan dat?

Ja! Tot 3 dagen voor je begint aan de detox kan je nog wijzigingen doorgeven, mail ons daarvoor op detoxdays@ilovesla.com.

Tijdens de detox

Ik heb trek! Wat nu?

Het kan gebeuren dat je soms een beetje honger krijgt tijdens je detox. Drink dan een grote kop thee te drinken, dit helpt je hongergevoel te onderdrukken. Als je écht het gevoel hebt dat je te weinig eten binnen krijgt eet dan wat extra groente of een klein handje nootjes.

Ik heb een vraag?

We hopen alle vragen die in je opkomen tijdens de detox te beantwoorden in onze manual en op onze website. Mocht je toch nog andere vragen hebben stuur ons dan een mailtje (detoxdays@ilovesla.com) en we helpen je meteen verder.

Medische vragen

Is het pakket vrij van lactose en gluten?

Als je een allergie of voedselintolerantie hebt, kun je dit het beste laten weten bij je inschrijving. Alle pakketten zijn vrij van lactose en gluten, dus daar hoef je je in ieder geval geen zorgen om te maken.

Ik heb een allergie, kan ik starten met SLA Detox Days?

Als je een voedselallergie hebt dan kun je dat aangeven als je je aanmeldt. Wij zorgen er dan voor dat je een aangepast pakket krijgt. Lees zelf wel altijd goed de ingrediëntenlijst en onze allergenenlijst door voor de zekerheid. Hierin kun je precies zien hoe alles is bereid en welke ingrediënten we hebben gebruikt.
Jammer genoeg kunnen we kruisbesmetting in onze productiekeuken niet helemaal voorkomen, We raden mensen met een ernstige notenallergie af om bij ons te bestellen.

Kan ik meedoen met het programma als ik zwanger ben of borstvoeding geef?

Tijdens je zwangerschap en in de periode dat je borstvoeding geeft is het niet verstandig om veel minder te gaan eten dan normaal. Je energiebehoefte is dan juist groter dan normaal.
SLA Detox Days bevat natuurlijk alleen maar gezonde voeding, maar wij raden je toch aan om met je huisarts, verloskundige of gynaecoloog te overleggen voordat je begint.

Ik loop bij de huisarts/specialist voor chronische klachten, kan ik toch meedoen?

SLA Detox Days is in principe voor iedereen geschikt, maar wij raden je aan om altijd met je behandelend arts te overleggen voordat je aan ons programma begint.

Mijn BMI is hoger dan 25, is het pakket wel geschikt voor mij?

Als je last hebt van overgewicht kan het ongezond zijn om in één klap veel minder te gaan eten. Wij raden je aan om bij je huisarts of een gediplomeerd diëtist advies te vragen en met hen te bespreken wat de beste keuze voor jou is.

Ik heb diabetes, kan ik met SLA Detox Days meedoen?

SLA Detox Days bestaat uit gezonde plantaardige voeding en veroorzaakt geen suikerpieken. Als je diabetes hebt kun je het beste wel altijd even overleggen met je behandelend arts als, zodat je zeker weet dat je mee kunt doen.

Verlies ik gewicht door het programma?

Of je afvalt door aan SLA Detox Days mee te doen is helemaal afhankelijk van jouw lichaam en hoe je normaal gesproken eet. Als je echt blijvend afvallen zul je hier langere tijd aandacht aan moeten besteden en ook meer moeten gaan bewegen. Je kunt met SLA Detox Days een klein beetje gewicht kwijt raken door een calorie-arm pakket te kiezen, maar zie dit vooral als een startpunt en niet als een quick-fix. Je kunt het beste met een gediplomeerd diëtiste aan de slag om een plan van aanpak te maken.

De cold-pressed juices

Wat is de cold-pressed methode?

Het koud persen van sapjes is een techniek waarbij groenten en fruit heel langzaam en zonder wrijving worden geperst zonder de vezels te beschadigen. Hierdoor blijven en er veel enzymen en voedingsstoffen bewaard en is je sapje dus écht gezond.

Hoe produceren jullie de sappen?

Wij maken onze sapjes niet zelf maar hebben hier een geweldige partner voor gevonden. Ze worden elke dag vers geperst in de keuken van Sapje en zijn gemaakt van 100% biologische groenten en fruit. Sapje werkt helemaal volgens de regels van de hygiënecode en is aangesloten bij de Nederlandse Voedsel en Warenautoriteit.
Al hun juices zijn rauw en koud geperst.

Hoe lang is het sap houdbaar?

De sapjes die in je detox pakket zitten leveren we bevroren aan en je drinkt ze na ontdooien vrij snel op. Ze zijn dan dus nog supervers. Je hoeft je geen zorgen te maken over de houdbaarheid!
Mocht je toch een sapje wat langer willen bewaren; bevroren zijn de sappen tenminste 3 maanden houdbaar (bij minimaal -18°C). Ontdooide, ongeopende flesjes sap zijn maximaal 5 dagen houdbaar (bij maximaal 7°C).

Hoe houden jullie de sappen vers?

De groenten die in de sapjes zitten worden 1 dag na de oogst meteen geperst. Hierdoor zijn de sapjes zo vers mogelijk en zitten er veel voedingsstoffen in. Sapje vriest de juices meteen na het persen in, zodat deze voedingsstoffen tot wel 6 maanden bewaard blijven.

Waarom is er tegenwoordig zoveel aandacht voor groente- en fruitsappen?

Omdat het soms lastig is om aan de dagelijks aanbevolen hoeveelheid groente en fruit te komen vullen veel mensen hun dieet aan met verse sapjes. Wel is het belangrijk om vooral groentesap te drinken, omdat fruitsappen erg veel suiker bevatten. Verse sappen bevatten geen vezels en het is dus nog steeds belangrijk om gewoon groente en fruit te eten!

Hoeveel groenten en fruit gebruiken jullie in de sappen?

We gebruiken ongeveer 400 gram groenten en fruit in de sapjes en er wordt geen water aan toegevoegd. Onze sapjes zijn 100% natuurlijk en vers en hebben geen ‘geheime’ ingrediënten. De sappen bestaan minimaal voor 70% uit groenten en dat is vaak nog veel meer!

Moet ik het sap in 1 keer opdrinken?

We raden aan om het sapje rustig te drinken, maar wel binnen een half uur nadat je het flesje opent. Door het sap langzaam te drinken worden de voedingsstoffen beter opgenomen.

Overige vragen

Welke verpakkingsmaterialen gebruiken jullie?

Omdat we ons eten graag zo duurzaam mogelijk verpakken werken we met makkelijk afbreekbare materialen zoals karton, pulp of gerecycled plastic. Voor de juices gebruiken we glazen flesjes, die hergebruikt kunnen worden.

Disclaimer

Wij zijn geen medische organisatie met specialisten; als je onzeker bent schroom dan niet om contact met ons of je medisch specialist op te nemen. De informatie op deze website is algemene informatie. De informatie bevat voedingsadvies; er is geen medische onderzoek of bewijs voor behandeling en genezing van ziekten. Jouw arts is de primaire bron hiervoor.